De Buurttuinen (op en rond het Klaproosplein)

De Buurttuinen (op en rond het Klaproosplein)

Inmiddels het laatste jaar in deze oude vorm, de buurttuinen op het Klaproosplein. De inmiddels 4 jaar oude buurttuinen zijn een principe geworden op het plein. Er is nog geen jaar voorbij gegaan dat een tuin er hetzelfde uitzag.

Juist na de renovatie zijn we ook weer aan de slag gegaan om dit weer terug bij het mooie groene aanzicht te brengen want zoiets als een renovatie of verbouwingen is belastend voor heel de omgeving.

De ene buurttuin gaat beter dan de andere daar valt niet over te twisten. Er zijn al tuinders verhuisd of gestopt en er zijn meerdere nieuwe tuinders voor teruggekomen. We leren van mekaar, helpen mekaar en blijft het properder dan hiervoor.

Gelukkig is er genoeg belangstelling voor het opknappen en onderhouden van de buurtuinen, er is meer vraag dan dat we kunnen realiseren vermoed ik.

Daarnaast wordt er tegelijk voor gezorgd dat er een grote samenhorigheid gevoel heerst, buurtbewoners meer buiten zijn en iedereen voelt zich tot eigen maten betrokken, dit zorgt voor een mooie beweging dat een ieder bijdraagt wat deze kan.

Ook dit lijdt tot verfraaiing vanuit een mooie onverwachte hoek, aan de zijde van de gentiaanstraat zijn de kapper en een paar bewoners aan de slag gegaan om de toen vergrijsde groenstrook op te fleuren en terug aan te planten met viooltjes en pluimgras.

Alsmede omwoners en betrokkenen die planten, bloemen en kruidenstruiken brengen voor in de buurttuinen. Niet te vergeten de fruitbomen van onze buurttuinder en de kersenbomen met houten bloembakken geschonken door Arjan de Vries van Lithos Bouw en Ontwikkeling die komen in de loop van het jaar weer terug uit de ruststand en geven dit alles een mooi groen kleurig en natuurlijk aanzicht.

Eveneens de regentonnen die we hiervoor hebben mogen aanschaffen worden met veel genot, plezier en soms frustratie gebruikt. Niet alleen voor de buurttuinen maar in de zomer kunnen deze niet ontkomen aan het waterplezier die de kinderen ermee beleven tot deze vrijwel leeg zijn.

We zijn met de verbouwing van het plein in het vooruitzicht nieuwsgierig hoe we dit balans kunnen brengen en houden samen met andere betrokken partijen zoals de Gemeente Bergen op Zoom en Stadlander.

Daarnaast zijn er ook nog samenwerkingsverbanden in het vooruitzicht met andere soortgelijken projecten uit de omgeving maar daarover hopen we binnenkort iets te kunnen vermelden zodra er duidelijkheid is.

Groen moet het doen, Behoudt fatsoen en Doet het ook zonder poen.

Fijn dit met u te mogen delen en kom een keer kijken mocht u in de buurt zijn om zelf te beleven wat voor ons het Klaproosplein is.

Wijk Gageldonk
Categorie Groen/Milieu

Meehelpen?

Wilt u bijdragen aan dit mooie initiatief, neem dan contact op met de initiatiefnemer.

Mike van Schilt
mvszakelijk@hotmail.com